Botanisk Have

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Udsigt over Botanisk Have set fra Klostervangen. Billedet er taget i slutningen af 1960’erne, kort før Væksthusene blev opført. Fotograf Egon G. Christensen, 1967-1968, Aarhus Stadsarkiv.

Botanisk Have ligger mellem Eugen Warmings Vej, Vestervang, Langelandsgade og Den Gamle By.

I 1873 anlagde et nystiftet haveselskab, der senere fik navnet Det Jydske Haveselskab, en planteskole, hvortil der var knyttet en prøvedyrkning af frugtsorter, på et areal udlejet af Aarhus Kommune. Arealet var på 8 tdr. land.

Botanisk Have har siden sin oprettelse været et yndet sted til forskellige former for rekreation og leg. Her er det vinterens snefald, som udnyttes til at kælke og stå på ski. En januardag i Botanisk Have, 1955. Fotograf Børge Andre Venge, 1955, Aarhus Stadsarkiv.
Parkunderholdning var et populært arrangement for børn og voksne. Her er friluftsscenens tilskuerpladser indtaget en sommerdag i 1959. Fotograf Børge Andre Venge, 1959, Aarhus Stadsarkiv.

Haven ved Vesterbro

Selskabet lejede med årene mere jord af kommunen, men driften gik dårligt, og kommunen måtte i 1911 overtage arealet. Det Jydske Haveselskab havde løbende købt redskaber og opført bygninger på planteskolen, og kommunen købte det hele med for 3000 kr. Med i handlen fulgte også en hest som kommunen dog kun fik med på den betingelse, at den ikke måtte sælges, og at den “i alle Henseender skal behandles godt som hidtil”.

Kommunen besluttede, at der på arealet skulle anlægges en park, og i 1913 vedtog man, at der skulle anlægges en botanisk have. Arealet var en del af Møllehavens Toft, hvor også Vesterbro Mølle lå, og i starten gik Botanisk Have under navnet Haven ved Vesterbro.

Samtidig med beslutningen om at anlægge en park, blev det også vedtaget, at en del af haven skulle indrettes til, hvad der senere skulle blive til Den Gamle By. I 1909 havde Landsudstillingen i Aarhus en byhistorisk udstilling, som holdt til i Den gamle Borgmestergaard, og det blev efterfølgende besluttet, at bygningen skulle flyttes til et hjørne af Botanisk Have. Dette skete i 1914, og herudfra voksede Den Gamle By.

Haven udvides og åbnes for natten

Havens areal blev flere gange udvidet, blandt andet i 1937 da det blev besluttet at udvide haven mod nord og anlægge en vej gennem det udvidede område med tunnelforbindelse til Fuglebakkevej. Vejen blev i 1950 navngivet Peter Holms Vej efter grundlæggeren af Den Gamle By.

I 1947 blev det besluttet at holde haven åbent døgnet rundt. Indtil da var de besøgende blevet kaldt ud ved klokkeringning og lågerne låst ved solnedgang. Året efter, i 1948, gennemgik haven endnu en udvidelse, hvor der også blev anlagt en friluftsscene med amfiteatralske tilskuerpladser. Dette arbejde var begyndt i 1942 da en række kolonihaver blev opsagt og gjorde plads til at haven kunne vokse.

Haven var et yndet sted at slappe af, gå ture og lege, og med de udvidede åbningstider og den nye friluftsscene opstod nye muligheder for at benytte haven til underholdning. Her er blandt andet blevet holdt et utal af sommerarrangementet Parkunderholdning, som var et tilbagevendende arrangement fra 1948 til 1995. Det var også her, at den første Grøn Koncert løb af stablen i 1983.

I 1970 kunne Aarhus Universitet indvie Væksthusene i Botanisk Have. Universitetet "lejede" grunden gratis mod til gengæld at tilbyde fri entré til væksthusene.

Botanisk Haves Venner og fredningen

Botanisk Have er løbende blevet inddelt mere systematisk, så gæsterne i dag kan opleve forskellige plantesamfund som eksempelvis hede og mose, ligesom der er blevet etableret forskellige temahaver. Aarhus Kommune besluttede i 2011 at nedlægge flere af bedene, herunder rosenbedene og temahaverne, da de blev vurderet for pasningskrævende. Bedene undgik dog at blive nedlagt, da en flok frivillige samme år stiftede foreningen Botanisk Haves Venner og tilbød at overtage driften af de plejekrævende områder. I dag rummer haven således over 2500 forskellige planter og buske, og haven samarbejder i den forbindelse med botaniske haver verden over for at bevare og udvide bestanden.

Botanisk Have blev i 2018 fredet for at sikre en varig beskyttelse, udvikling og forøgelse af dens naturindhold og biodiversitet og for at sikre, at haven også i fremtiden vil fungere som en offentlig tilgængelig park til glæde og gavn for befolkningen. Væksthusene er ikke omfattet af fredningen.

Haven er på ca. 16,2 ha. eksklusiv væksthusene og Den Gamle By. Den benyttes flittigt af byens borgere til almindelig rekreation og oplever i kraft af sit naboskab med Den Gamle By også mange besøg af turister.

Botanisk Have på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

https://www.aarhusarkivet.dk/search?locations=107419

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Jesper Toft Hansen og overført fra Århus Leksikon
  • Botanisk vejviser - fortegnelse over planter på friland i Botanisk Have i Århus, Århus 1973.
  • Aarhus byråds journalsager, byrådsmødet 22.juli 1911, journalnr. 105-1911
  • Aarhus byråds journalsager, byrådsmødet 31.maj 1923, journalnr. 231-1923
  • Aarhus byråds journalsager, byrådsmødet 7.oktober 1937, journalnr. 565-1937
  • Preben Rasmussens Udklipssamling 1800-1990, Botanisk Have
  • Plejeplan for Botanisk Have 2022-2023, Aarhus Kommune

Henvisninger

Botanisk Have