Christiansgade

Fra AarhusWiki
Indlæser kort...
Diskotek Palæ i Christiansgade 24. Fotograf: Anita Strømberg Kimborg, 1996, Aarhus Stadsarkiv.

Christiansgade er en gade i den indre by. Gaden går mellem Åboulevarden ved Christians Bro og Vester Allé.

På den smukt kuperede Bispetoft i det centrale Aarhus ligger Christiansgade. Gaden er anlagt i 1898 på Bispetoften. Gaden er navngivet efter den regerende danske konge, Christian 9. (1818-1906), der i 1842 blev gift med prinsesse Louise af Hessen-Kassel. Der ligger flere fremtrædende bygninger i den øverste ende af gaden. På det østlige hjørne til Vester Allé ligger den tidligere Christiansgade Pige-Borgerskole (1900), som nu er Folkeoplysningens Hus. Nedenfor ligger frimurerlogen Sct. Clemens (1908). På den anden side ses Aarhus Ting-og Arresthus (1906). Længere nede ad gaden ses Aarhus Kunstbygning (1917) tegnet af Axel Johannes Høeg-Hansen (1877-1947). Den nederste ende af gaden er foruden et par logebygninger præget af beboelsesejendomme.

Bispetoften

Aarhus var hen mod slutningen af 1800-tallet endnu engang ved at vokse ud over sine grænser. Kun Bispetoften, den lille plet fra Frederiks Port til Mølleengen, lå endnu ubebygget hen inden for Allégadesystemet. I 1896 blev området inddraget i byplanlægningen, og da byrådet i 1898 navngav områdets fire gader Christiansgade, Louisegade, Biblioteksgade og J.M. Mørks Gade var området klar til at blive bebygget.

Christiansgade og Louisegade blev opkaldt til ære for det daværende regentparret Kong Christians IX og dronning Louise, mens Biblioteketsgade fik sit navn grundet Statsbiblioteket. J. M. Mørks Gade blev opkaldt efter den aarhusianske købmand, redaktør og politiker Johannes Magnus Mørk (1827-1889).

Oprindeligt var der store planer med flere offentlige prestigebygninger på Bispetoften. Området skulle have indeholdt statsbibliotek (blev realiseret), teater, moderne latinskole og et universitet. Planerne blev dog aldrig realiseret til fulde, da andre forhold kom på tværs.

To af gaderne er sidenhen forsvundet fra bykortet. Biblioteksgade blev i 1965 omdøbt til Emanuel Sejrs Gade, efter Statsbiblioteket blev flyttet fra Bispetoften til nye og større lokaler i Universitetsparken i 1962. Uden et bibliotek i gaden var det vel kun naturligt at lede efter et nyt navn.

Oplagt var det at navngive gaden Emanuel Sejrs Gade efter den tidligere overbibliotekar ved Statsbiblioteket Emanuel Jensen Sejr (1891-1980), som også havde ydet et enormt arbejde for det aarhusianske kulturliv. Herved beholdt gaden også forbindelsen til biblioteket.

Mere kontroversielt var det at omdøbe Louisegade med de royale rødder til Åboulevarden. I forbindelse med åens overdækning blev der fremsat ønske om, at byens nye hovedfærdselsåre skulle have det samme navn fra Vester Allé til havnen. Gradvist voksede Åboulevarden frem, og den endelige plan blev realiseret, da byrådet i 1935 vedtog at omdøbe Louisegade til Åboulevarden.

Adresser på Christiansgade

Christiansgade på AarhusArkivet

AarhusArkivet krone.png Søg billeder og kilder på AarhusArkivet

Christiansgade

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Leif Dehnits og overført fra Århus Leksikon
  • Preben Rasmusssens udklipssamling
  • Uden forfatter, Hustømrernes Fagforening i Aarhus gennem halvtresindstyve Aar, 1921
  • Sejrssedler.dk opslag E. A. Achen, Christiansgade, J. V. Esmann, Carl Harild, Nikoline Kock, Thorkel Møller.
  • Leif Dehnits: ”Aarhusianske gadenavne – historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”, udgivet ved Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv, Turbine Forlaget og forfatteret, 2018