Ny Kongsvang

Fra AarhusWiki

Ny Kongsvang ligger i Viby og sammen med Gammel Kongsvang udgør det kvarteret Kongsvang. Ny Kongsvang er afgrænset af Skanderborgvej, Marselis Boulevard, Jyllands Allé og Magnoliavej (nordre side).

Området, hvorpå Ny Kongsvang er anlagt hørte tidligere under gården Stenkildegård samt en unavngiven gård på matrikel 17a. Begge gårde var fæstegårde under Marselisborg indtil 1810, hvor fæstebonde Ove Clemmesen på Stenkildegård og fæster Søren Mikkelsen fra den anden gård frikøbte gårdene af baron Frederik Julius Christian Güldencrone. I 1912 indgik gårdejer Mikkel Jacobsen fra Stenkildegård samt hans bror, Eskild Jakobsen, der ejede matrikel 17a, en aftale med bygmester Chr. E. Rohde om køb af et område, der omtrent dækker fra det nuværende Vermundsgade til nuværende Rosenvangs Allé. Samme år godkendte Viby Sogneråd vejnavnene Rolfsgade, Dansgade, Vermundsgade, Regnersgade, Skjoldsgade, Helgesgade og Frodesgade. De første villagrunde var dog blevet solgt lidt før brødrenes og Rohdes aftale var tinglyst, så meget tyder på, at de tre partnere allerede i 1911 havde en aftale på plads.

Ligesom i Gammel Kongsvang blev vejene i området opkaldt efter sagnkonger og konger fra Danmarks ældste historie. Til forskel fra de øvrige forstadsbebyggelser omkring Aarhus slutter vejnavnene ikke på vej, men på gade. En opgørelse fra 1904 viser, at cirka 75 procent af tilflytterne hovedsagelig kom fra Aarhus Købstad, hvor endelsen -gade var hovedreglen, og da beboerne blev bedt om forslag til de første vejnavne i 1906, fik de derfor endelsen -gade.

Rohde havde en plan for sit nye kvarter, og nye købere skulle skrive under på, at der på den købte grund kun måtte opføres énfamiliehuse. Der var også krav til, hvordan nye huse skulle se ud. Der skulle eksempelvis være tegl- eller skifertag på huset, og huset skulle ligge mindst 4,5 meter fra gadelinjen. For at sikre, at reglerne blev overholdt, skulle tegninger godkendes af sælger – altså Rohde selv.

En mindre del af Kongsvang er udstykket fra Vibygårds jorde af folketingsmand og gårdejer Chr. Leth Espensen. På Vibygårds tidligere jorde finder vi også kvartererne Rosenvænget og Rosenvang.

I 1930 androg grundejerforeningerne Aarhus Byråd om indlemmelse af kvartererne Kongsvang, Rosenvang, Rosenvænget og Fredensvang i Aarhus Kommune, hvilket blev afslået af sognerådet i Viby.

Se også

Litteratur & kilder

  • "Stednavne i Viby", Tove Glud Rasmussen, artikel i Vibybogen 2010, Viby lokalhistoriske Forening.
  • "Et nyt villakvarter i Kongsvang", Tove Glud Rasmussen, artikel i Vibybogen 2007, Viby lokalhistoriske Forening.